Informatie over de fusie tussen AV Phoenix en U-Track
De besturen van AV Phoenix en U-track vragen hun leden om in te stemmen om te fuseren tot een nieuwe atletiekvereniging. Dit fusievoorstel zal worden voorgelegd aan de leden tijdens de Bijzondere Ledenvergadering (BLV) van beide verenigingen later dit jaar. In de laatste week van september en de eerste week van oktober wordt een drietal informatiemarkten georganiseerd:
- Zaterdag 28 september 2024: locatie Panbos om 10:45 uur (na de Panbostraining)
- Zondag 29 september: locatie Maarschalkerweerd van 12:00 tot 19:00 uur (tijdens de Clubkampioenschappen)
- Woensdag 2 oktober: locatie Maarschalkerweerd van 19:00 tot 21:30 uur (tijdens en na de trainingen)
Het doel van de informatiemarkten is om leden te informeren en hen de mogelijkheid geven om vragen te stellen. Ook hopen we hiermee leden te enthousiasmeren voor de fusie en hen te motiveren naar de BLV te komen.
Historie van de samenwerking
Atletiekvereniging U-Track vindt haar oorsprong op 5 februari 1953 en is op 7 april
2004 voortgekomen uit een fusie tussen AV Hermes en AV Vitesse. AV Phoenix werd
opgericht op 4 december 1959, ook als afsplitsing van Hermes. Inmiddels bestaan
beide atletiekverenigingen al geruime tijd en is in de afgelopen jaren onderzocht in
hoeverre een verdere samenwerking tussen de drie atletiekverenigingen in Utrecht
(de andere is Hellas) wenselijk is. Uit analyses en behoeftepeilingen en na een intensief proces met betrokkenheid van veel leden, is gebleken dat er draagvlak is onder de leden van beide
verenigingen voor een fusie tussen U-Track en AV Phoenix.
Waarom fuseren?
De belangrijkste redenen om te fuseren zijn hieronder beschreven.
- Bestuurlijk: met de bundeling van krachten en het aantal leden kunnen we eenvoudiger
inspelen op ontwikkelingen in de toekomst. Grote vereniging geeft een sterke onderhandelingspositie. - Financieel: door een fusie wordt de financiële positie versterkt (meer reserve, betere
positie naar sponsoren). - Accommodatie: meer flexibiliteit voor de leden vanwege de vele trainingsgroepen. Grotere en sterkere onderhandelingspartner van de verhuurder, de Gemeente Utrecht.
- Sporttechnisch: kwaliteitsslag in de trainingsprogramma’s, kennis en ervaring van trainers.
- Vrijwilligers: samengaan betekent kunnen putten uit een groter aantal leden voor een gezamenlijk kleiner aantal functies.
Visie Utrecht Atletiek
De nieuwe vereniging is een atletiekvereniging voor iedereen, of je nu recreatief of prestatiegericht sport, voor jong en oud. Bij ons kun je presteren op jouw niveau. Steeds sneller, verder, hoger, maar ook steeds gezelliger en sportiever, samen met enthousiaste en betrokken vrijwilligers. Lopen, werpen, springen: alles wat atletiek zo mooi maakt, in de mooiste stad van het land. Een toonaangevende vereniging, zo divers als de stad zelf, die nieuwe doelgroepen aanspreekt, mensen meer laat bewegen en zo bijdraagt aan een gezonde stad.
Clubkleuren
Hoewel de Utrechtse kleuren (rood-wit) perfect in lijn zouden liggen met de voorgestelde naam, spreekt het voor zich dat wij deze niet zomaar kunnen gebruiken, omdat Hellas deze al in gebruik heeft. Dit is echter niet de enige vereniging waar wij rekening mee moeten houden in een voorstel voor verenigingskleuren. Ook overeenkomst in kleuren met dichtbijgelegen andere atletiekverenigingen is niet wenselijk. Voor kleurgebruik van Utrecht Atletiek gaan we uit van de kunststroming ‘De Stijl’, die onder meer in Utrecht is ontstaan, en waar Gerrit Rietveld bij aangesloten was. Aan die stroming ontlenen we de kleuren Rood, Geel en Blauw.